Current Issue

Volume: 19 Issue: 1, 1/31/24

Year: 2024

Yaratıcı Drama Dergisi’nin temel amacı, kuramdan uygulamaya yaratıcı drama ile ilgilenenlerin bilimsel düşüncelerini paylaştıkları ortak bir platform oluşturmak ve alanyazına katkıda bulunmaktır. Yaratıcı Drama Dergisi; yaratıcı dramayı eğitim, tiyatro ve diğer disiplinlerle birleştiren çalışmalara yer vererek bilim insanları, öğrenciler, öğretmenler ve ilgili kuruluşlara yönelik, bilimsel ve etik kurallara uygun akademik çalışmaları paylaşmayı esas alır. 

Yaratıcı Drama Dergisi (YADER) (ISSN 1305-8177, E-ISSN:2459-167X), Çağdaş Drama Derneği tarafından yayımlanan hakemli bir dergidir. Dergide yaratıcı drama, oyun ve doğaçlama odağında gerçekleştirilen eğitim, tiyatro, çocuk tiyatrosu, çocukların tiyatrosu, psikodrama, dans, çocuk ve gençlik edebiyatı gibi sanat ve kültür alanları ile ilgili akademik çalışmalara yer verilmektedir.

Yaratıcı drama
Tiyatro
Eğitimde tiyatro
Çocuk tiyatrosu
Çocukların tiyatrosu
Oyun
Doğaçlama
Psikodrama
Dans
Çocuk ve gençlik edebiyatı
Sanat eğitimi

Yazım ve Yayın İlkeleri
Yaratıcı Drama Dergisi’ne Yayımlanmak üzere gönderilen yazılar:
1. Alana uygunluk açısından öncelikle editör tarafından incelenerek yayın kuruluna iletilir. Yayımlanmasına karar verilen yazılar, bilimsel açıdan değerlendirilmek üzere en az iki hakem tarafından incelenir.
2. Hakem raporlarından birinin olumlu, diğerinin olumsuz olması durumunda, makale değerlendirilmek üzere üçüncü hakeme yönlendirilir. Hakem raporlarının olumlu olması durumunda yazı, yayım programına alınır.
3. Hakem raporlarına göre üzerinde değişiklik yapılması gereken yazılardaki tüm değişiklikleri yazarlar kendileri yaparlar. Son şekli verilen yazılar üzerinde yazarlarca bir değişiklik yapılmaz.
4. Hakem raporları gizlilik içerir. Yazarlar, hakem ve Yayın Kurulu’nun eleştiri, öneri ve düzeltmelerini dikkate almak zorundadırlar. Yazarlarla hakemler arasındaki iletişimi yalnızca Yayın Kurulu sağlar.
5. Yayım sırasında, ilk olarak yazının Yaratıcı Drama Dergisi’ne gönderiliş tarihi, sonra da hakemlerden alınan puanlar dikkate alınmaktadır.
6. Yaratıcı Drama Dergisi’nde yayımlanan yazıların sorumluluğu yazar/lar/a aittir. Yayımlanan yazılar konusunda Çağdaş Drama Derneği ve Yaratıcı Drama Dergisi sorumluluk kabul etmez.
7. Yayın Kurulu, gönderilen yazıları yayımlayıp yayımlamamakta serbesttir. Gönderilen yazılar yayımlansın veya yayımlanmasın yazara iade edilmez.
8. Yayımlanmış yazıların yayın hakları Yaratıcı Drama Dergisi’ne aittir.
9. Yaratıcı Drama Dergisi’nin ve yazar/ların adları kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.
10. Yazılar, yazar soyadına göre alfabetik sırada yayımlanır. İki ya da daha fazla yazarlı makalelerde yazılar, ilk yazarın soyadı esas alınarak sıralanıp yayımlanır.
11. Bir sayıda, aynı yazarın tek isim olduğu tek makale yayımlanabilir.
12. Dergiye gönderilecek yazılar;
a) Kağıt boyutları: A4 boyutunda kağıda, üst, alt, sağ ve soldan 2,5 cm boşluk bırakılarak (16x24,7 cm’lik alana), 1,5 satır aralıklı, 11 punto ve Times New Roman yazı karakteri kullanılarak yazılmalıdır.
b) Tablo, resim, şekil, grafik vb.: Derginin sayfa boyutlarının dışına taşmaması amacıyla 10x17 cm’lik alanı aşmamalıdır. Tablo, resim, şekil, grafik ve benzerlerinde daha küçük punto ve bir satır aralığı kullanılabilir. Tablo, şekil ve ekler, metin içerisinde, başlıklarıyla yer almalıdır. Tablo ve şekillerin öncesine ve sonrasına 12 nk boşluk verilir, tablo başlıkları ve metin 10 punto, tablo ve numarası koyu yazılmalıdır.
c) Makale Başlığı; 14 punto, bağlaçlar hariç her sözcüğün baş harfi büyük olarak yazılmalıdır. Başlık 17 sözcüğü geçmemelidir. Proje kapsamında hazırlanan, sözlü bildiri, doktora ya da yüksek lisans tezinden üretilmiş veya destek almış çalışmalar başlığa * şeklinde dipnot ile verilir. Başlıktan sonra bir boşluk ile dipnot verilmelidir.
d) Yazar Ad/lar/ı; 12 punto, ortalı, yazar adı soyadı sadece baş harfleri büyük olarak dipnotta rakamla 1 – 2 şeklinde verilmelidir.
e) Özet Başlığı; 10 punto ve koyu yazılmalıdır.
f) Türkçe/İngilizce Özet Metni; 10 punto, iki tarafa yaslı şekilde, 150-250 sözcük arası yazılmalıdır. Paragraf var ise paragraflar arası 6 nk boşluk verilmelidir.
g) Anahtar Sözcükler Başlığı; 10 punto, koyu yazılmalıdır.
h) Anahtar Sözcükler; 10 punto büyüklüğünde, en fazla 5 anahtar sözcük yazılmalıdır.
i) Ana Başlıklar; (Giriş, Yöntem, Tartışma ve benzeri temel başlıklar)10 punto, koyu ve ortalı, altından ve üstünden 6 nk boşluk ile yazılmalıdır.
j) Alt Başlıklar; paragraf başı 1,25 cm içerden, 10 punto, koyu, italik, iki yana yaslı yazılmalıdır.
k) Paragraflar; paragraf başları 1,25 cm içeriden, 10 punto, iki yana yaslı, paragraflar arası 6 nk boşluk bırakılarak yazılmalıdır.
13. Gönderilen yazılar; özetler ve kaynakça dahil 20 sayfayı geçmemelidir.
14. Gönderilen yazılar aşağıdaki bölümleri içermelidir:
a) Başlık sayfası: Yazar/lar/ın tüm ve açık adları, çalıştıkları kurumlar, makale üst başlığının Türkçe ve İngilizce isimleri ile Türkçe ve İngilizce özetleri içermelidir.
b) Ana Metin: Ampirik çalışmalar; giriş, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç bölümlerini içermelidir.
c) Yöntem: Bu kısım; örneklem, veri toplama aracı ve işlem, verilerin analizi alt kısımlarını içermek zorundadır. Derleme türü çalışmalar problemi ortaya koymalı, ilgili alanyazını etkili bir biçimde analiz etmeli, alanyazındaki eksiklikler, boşluklar ve çelişkilerin üzerinde durmalı ve çözümler için öneriler içermelidir. Diğer çalışmaların başlıklandırılmasında farklılıklar olabilir, ancak yazıların okuyucuyu sıkmayacak akıcılık ve bilimsellikte olması gerekmektedir.
d) Kaynakça: Hem metin içinde hem de kaynakçada Amerikan Psikologlar Birliği (APA) tarafından yayınlanan Puplication Manual of American Psychological Association (5. Baskı 2001) adlı kitapta belirtilen yazım kurallarına uyulmalıdır.
15. Yayın Kurulu ile ilgili yazışmalar için e-posta adresi mutlaka yazılmalıdır.
16. Türkçe makalelerde metin içinde referans verirken mümkün olduğu kadar ana kaynağa ulaşılmalıdır.
17. Yazılar, Yaratıcı Drama Dergisi’nin e-posta adresine (cdddergi@gmail.com) gönderilmelidir.
18. Yayımlanan yazıların içeriğinde olabilecek çarpıtmalardan, alıntı yapan yazar ya da yazarlar sorumludur.
19. Yaratıcı Drama Eğitmenlik/Liderlik kurslarında bitirme projesi olarak yapılan çalışmalar danışman adı ikinci isim olmak üzere, danışman adıyla birlikte yayımlanır.
20. Başka bir yerde yayımlanan yazılar (yayımlanmış seminer ve kongre bildirileri, vb.), Yayın Kurulu’nun onayıyla Yaratıcı Drama Dergisi’nde yayımlanabilir.
Yaratıcı Drama Dergisi Kaynakça Yazım Örnekleri
Dergimizde Amerikan Psikologlar Derneği (Publication of Manual of American Psychological Association-APA) tarafından yayınlanan yazım ilkeleri benimsenmiştir.
Kitap
Adıgüzel, Ö. (2013). Eğitimde yaratıcı drama (4.bs.). Ankara: PegemA Yayınları.
Gönderme: (Adıgüzel, 2013, s.234)

İki Yazarlı Kitap
Kitson, N. ve Spiby, I. (1997). Drama 7-11: Developing primary teaching skills (3rd ed.). New York:
Routledge Publication.

Kitap İçinde Bölüm
Güven, İ. (2008). Okul öncesi drama etkinliklerinde ilkeler. A. Öztürk (Yay. Haz.). Çocukta Yaratıcılık ve Drama içinde (ss. 199-212). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
Gönderme: (Güven, 2008, s.207)

Çeviri Kitap
Lewis, B. (2000). Modern Türkiye’nin doğuşu (M. Kıratlı, Çev.). Ankara: Türk Tarih Kurumu.
Gönderme: (Lewis, 2000, s. 12)

Editörlü Kitap
Kilpatrick, J. (2004). (Ed.). A Research companion to principles and xtandards for school mathematics,
Reston, VA: NCTM, Inc. Educational Research Information Center (ERIC)

Tek Yazarlı Makale
San, İ. (1990). Eğitimde yaratıcı drama. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 23(2), 573-582.
Gönderme: (San, 1990, s. 574)
İki yazarlı makale
Özdemir, P. ve Akkuş-Çıkla, O. (2005). Use of creative drama in science and mathematics by preservice elementary teachers. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27, 157-166.

Elektronik Makale
Karakelle, S. (2012). Üstbilişsel farkındalık, zeka, problem çözme algısı ve düşünme ihtiyacı arasındaki bağlantılar. Eğitim ve Bilim, 37(164), 237-250. 3 Aralık 2014 tarihinde http://egitimvebilim.ted.org.tr/index.php/EB/article/view/779/376 adresinden erişildi.
Gönderme: (Karakelle, 2012, s. 240)

Tez
Aykaç, M. (2011). Türkçe öğretiminde çocuk edebiyatı metinleriyle kurgulanan yaratıcı drama etkinliklerinin anlatma becerilerine etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Hacettepe, Ankara.
Gönderme: (Aykaç, 2011, s.67)

Bildiri
Akfırat Önalan, F. ve Tunç, A. (2003). Grup rehberlik etkinliklerinde yaratıcı dramanın yeri: Yaparak yaşayarak öğrenme. VII. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi 09-11 Temmuz 2003 içinde (s. 91-93). İnönü Üniversitesi, Malatya: PegemA Yayıncılık, 139-140.
Gönderme: (Akfırat Önalan ve Tunç, 2003, s. 92)

Web Sayfaları
UNESCO. (2013). World Heritage list. UNESCO web sitesinden 21 Aralık 2013 tarihinde erişildi: http://whc.unesco.org/en/list
Gönderme: (UNESCO, 2013)

Şekiller
Her şeklin numarayı içeren bir başlığı olmalı ve bu başlık şeklin altına yazılmalıdır.

Tablolar
Tablo numarası ve adı tablonun üstünde yer almalıdır. Tablo adı, tablo numarasının altından başlayarak, sola dayalı bir şekilde, baş harfleri büyük ve italik olarak yazılmalıdır. Tablo sadece yatay çizgiler kullanılarak oluşturulmalıdır. Aşağıda bir tablo örneği verilmiştir.

Tablo 1. Yaratıcı Drama Temelli Hazırlanan Fen ve Matematik Ders Planlarının Sınıf Düzeyine ve Ünitelere Göre Dağılımı





Etik İlkeler

2020 yılı TR Dizin kriterlerinin etik kurallarla ilgili 8. Maddesi uyarınca Yaratıcı Drama Dergisi’nde yayımlanmak üzere gönderilecek makaleler için “Etik Kurul İzni” alınması gerekmektedir. "Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, gerekli izinlerin alındığına dair izinle ilgili bilgilere (kurul adı, karar tarihi ve belge sayı numarası) makalenin ilk sayfasında ve ayrıca yöntem bölümünde yer verilmesi" gerekmektedir. Buna göre dergimizde yayımlanacak makalelerde etik kurul izni ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği makalede belirtilmiş olmalıdır. Ek olarak yöntem bölümünde; başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alındığı belirtilmeli, olgu sunumlarında (nitel görüşmeler, gözlemler vb.), bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgi verilme ve çalışmanın araştırma ve yayın etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.


Etik kurul izni gerektiren çalışmalar aşağıdaki gibidir:
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.


2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir.


Yayın Politikası
1. Yaratıcı Drama Dergisi, hakemli bir dergi olup 6 ayda bir yayınlanmaktadır.
2. Yaratıcı Drama Dergisi ücretsiz bir dergi olup gönderilen makaleler için yazardan hiçbir bedel talep edilmemektedir.
3. Yaratıcı Drama Dergisi’ne gönderilen makaleler daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olmalıdır. Sempozyum bildirileri, bildiri kitabında yayınlanmamış veya sadece özet olarak yayınlanmış ise dipnotta belirtilmek üzere bildiri tam metninden geliştirilmiş makale yayına kabul edilir.
4. Yaratıcı Drama Dergisi’ne gönderilen makalelerin şekil ve içerik yönünden dergi tarafından ön incelemesi yapıldıktan sonra "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" başlatılarak, makaleler en az iki hakeme gönderilmektedir. Şekil şartlarına veya dergi konusuna uymayan yazılar ön inceleme sonrasında Yaratıcı Drama Dergisi tarafından hakemlere gönderilmeksizin yazarlara iade edilir.
5. Dergide yayınlanması kabul edilen ve yayınlanan yazıların yazılı ve elektronik ortamda tüm yayın hakları Çağdaş Drama Derneği’ne (ÇDD) aittir.

Dergimiz ücretsiz yayın politikası izlemektedir.